Informatie Zwitserland

Zwitserland is als vakantieland nog niet heel populair. Dit zou kunnen komen omdat de prijzen in Zwitserland gemiddeld hoger liggen dan wij in Nederland zijn gewend. Toch is Zwitserland een wintersportvakantie, zomervakantie, stedentrip of rondreis waard. Dit prachtige land midden in Europa heeft namelijk voor ieder wat wils.

Of u nu houdt van natuur, cultuur, sport of relaxen. Als u niet kan kiezen tussen Italië, Frankrijk en Duitsland dan is Zwitserland een goed alternatief want dit land biedt alles van zijn buurlanden. Wij laten u zien dat Zwitserland veelzijdig genoeg is en wij zullen de belangrijkste steden met bezienswaardigheden en uitstapjes voor u op een rijtje zetten.

Culturele gewoontes

Omdat Zwitserland uit vele regio’s bestaat is het lastig om te spreken van één algemene cultuur. Het land wordt sterk beïnvloed door de buurlanden Duitsland, Frankrijk en Italië. Deze drie landen met hun taal worden ook gesproken in het land en iedere taal heeft ook zijn eigen cultuur in Zwitserland.
Zwitserland wordt natuurlijk wel gekenmerkt door een aantal culturele eigenschappen zoals muziek, dans, poëzie, hout bewerking en borduur kunst. Jodelen is iets typisch Zwitsers maar ook dit is niet een gebruik welke bekend is in het hele land, dit zelfde geldt voor accordeon muziek. De alpenhoorn is net als het jodelen en accordeon iets wat echt bij het land hoort maar traditioneel is voor de berg gebieden.

Het land staat bekend om zijn chocolade, kaas en vele ander specialiteiten zoals Raclette. Ovaltine is een drankje met chocolade als basis en is typisch voor Zwitserland.

Wintersporten zoals skiën zijn erg populair in de berg gebieden. Naast skiën hebben de Zwitsers ook hun eigen sporten zoals Schwingen, een worstel sport en Hornussen, een combinatie van golf en honkbal.

Wat alle Zwitsers gemeen hebben is dat ze enorm trots zijn op hun land!

Landschap en natuur

Zwitserland heeft uitzonderlijke landschappen omdat het in het hart van Europa ligt. De Alpen doorlopen het land met uitzonderlijke variëteit.

Doordat maar liefst 60% van Zwitserland bestaat uit de Alpen zijn, is er een groot relatief vlak landschap met uitzonderlijk verre uitkijken en prachtige glooiende wijde landschappen. Zwitserland komt dan ook het beste tot zijn recht als u beide landschappen in één ziet. Dit is goed mogelijk, voornamelijk in de steden.

Een treinreis met de Bernina Express tussen Tirano en Chur is hiervoor een uitstekende manier aangezien u in een paar uur verse weide, ijzige bergen en zonnige dorpjes met palmbomen en wijngaarden allemaal voorbij ziet komen.

Verder zijn overal in Zwitserland prachtige watervallen en grotten te vinden welke voor de sportieve toerist prachtige activiteiten zijn. Zwitserland bestaat uit drie berg regio’s: De Alpen, De Jura en het Zwitserse Plateau

De Alpen

Bijna tweederde van Zwitserland zijn Alpen. De sneeuwgrens ligt hier tussen de 2500 en 2800 meter, er zijn 48 bergen hoger als 4000 meter. Tussen de bergen liggen tevens 1800 gletsjers. Naast de uitstekende wintersport omstandigheden bieden de Alpen andere, minder bekende, activiteiten. Een vakantie in Zwitserland is niet volledig zonder een wandeling naar de Aletsch gletsjer.
De Aletsch is met 23 kilometer de langste gletsjer in de Alpen en omcirkeld door het Aletsch naaldbos welke op 2200 meter hoogte, een van de hoogste naaldbossen in Europa is, er zijn prachtige wandeltochten door het nationale park. Ook hier is een treinreis een uitstekende manier om een middag alleen natuurschoon te bekijken.

Jura gebergte

De Jura is een zandsteen gebied welke van het meer van Genève tot aan de Rijn loopt. Het gebied beslaat 12% van Zwitserland en is gemiddeld 700 meter boven zeeniveau. De Jura is een prachtige hooglandschap waar rivieren en valleien doorheen lopen. De naam Jura is een verwijzing naar de Jura (Jurassic) periode omdat in dit gebied zowel fossielen als dinosaurus poot afdrukken worden gevonden.
Het Zwitserse Plateau

Het gebied met de meeste economische activiteit is het Zwitserse Plateau. Dit bestaat uit ongeveer 30% van Zwitserland en behuisd twee derde van de bevolking. Er zijn dan ook weinige onbevolkte gebieden, wanneer je uit een dorp rijdt zie je het volgende dorp al liggen.
Water

Zwitserland heeft 6% van al het (zoet)water in Europa in zijn meren en rivieren. De Rijn, de Rhône en de Inn vinden in Zwitserland hun bron. Tevens zijn er meer dan 1500 meren waarbij het meer van Genève het grootste zoetwater meer van Europa is. Omdat er veel water door Zwitserland stroomt is het land op weg om een grote producent van schone energie uit waterkracht te worden.
Flora en Fauna

Boslandschap is de dominante natuurlijke omgeving wat 31% van Zwitserland is. Er zijn veel verschillende type bossen doordat elke hoogte zijn eigen bomen heeft.
De fauna zijn voornamelijk bergspecifiek aangezien hier de dieren nog in een wilde omgeving leven. U moet dan denken aan dieren als de Ibex, sneeuwvos, lynx en wolf, alhoewel zoals overal in de Alpen, deze dieren opnieuw zijn uitgezet.

De Zwitserse taal

In Zwitserland worden verschillende talen gesproken, Duits is de officiële taal maar er word ook Frans en Italiaans gesproken. Ongeveer 1% van de bevolking spreekt Retoromaans.
Het Duits wat in Zwitserland word gesproken is niet het Duits wat u geleerd heeft op school. Er zijn vele Duitse dialecten welke gesproken worden in Zwitserland. De krant en televisie zijn wel gewoon in het standaard Duits.

Het weer in Zwitserland

Wanneer Zwitserland het beste te bezoeken qua weer hangt echt af van wat u gaat doen. De zomers in Zwitserland zijn niet heel lang, van juni tot september, deze maanden zijn zeer geschikt voor uw zomervakantie, met name wanneer u van buitensporten houdt. Wanneer u voor een stedentrip gaat zijn de maanden april, mei en oktober beter geschikt. Het weer is dan al of nog steeds redelijk en de prijzen zijn een stuk lager dan in het hoog seizoen. De beste tijd voor wintersport is vanaf december tot eind maart.

Zwitserland heeft een gematigd klimaat. In het westen en noordwesten is het klimaat beïnvloed door het Atlantische klimaat. De temperaturen worden grotendeels bepaald door de hoogte. De zomers is Zwitserland kunnen heet zijn maar de avonden zijn over het algemeen in de zomer koel.

Wist u dat? In de zomer kan u in de omgeving van Lago Maggiore onder een palmboom liggen zonnen terwijl er achter u op de berg nog sneeuw ligt.

Neerslag, in de vorm van regen is verdeeld over het hele haar maar valt het meest in de maanden april en november. In de bergen is het aantal millimeters regen een stuk meer dan in de laaggelegen gebieden.

Het is dus eigenlijk heel lastig te zeggen hoe het weer is in Zwitserland. Houdt u er rekening mee als u op een zomerse dag de bergen in gaat de temperatuur enorm kan dalen en het wel eens vors kan regenen.

U kunt aanhouden dat het noorden en oosten van Zwitserland koude winters hebben en redelijk warme zomers, het zuidoosten kan erg warm worden in de zomer en haalt dan ook de hoogste temperaturen van het land.

Reistips Zwitserland

Zwitserland is één van de weinige landen die nog geen Euro heeft als betaalmiddel. De Zwitserse Frank is de munteenheid in Zwitserland. Overal kan u met u pinpas of creditcard betalen, met uitzondering van de kleine dorpjes maar hier zijn vaak wel weer banken waar u kan pinnen.
Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is verplicht voor reizen naar Zwitserland.

Vanuit Nederland is Zwitserland heel goed bereikbaar met de auto, trein of vliegtuig. Er zijn tegenwoordig vele goedkope vluchten naar Zwitserland zodat uw stedentrip niet meer zo duur hoeft te zijn.