Informatie Turkije

Het land Turkije is verdeeld. En dan hebben we het niet over een politieke ontwikkeling, maar over de geografische ligging. Een deel in het continent Europa en het merendeel van het land in het continent Azië, met als scheidingslijn de stad Istanbul.

Als vakantieland is Turkije populair vanwege de mooie kust, het zonnige weer en de uitnodigende cultuur van het land. Ook ligt het prijsniveau relatief laag vergeleken met andere Europese landen.

Gaat u voorbij aan de zandstranden en de blauwe zee, dan vindt u in Turkije ook nog eens overblijfselen van het Grieks-Romeinse verleden van het gebied.

Van aquaducten tot volledige steden doen nog denken aan de tijd van Alexander de Grote en Achilles. Ook heeft Istanbul, voorheen Constantinopel, een belangrijke rol gespeeld als politiek centrum voor het Christelijke rijk.

Laat u op vakantie in Turkije verrassen door de veelzijdigheid die het land en de inwoners u te bieden hebben.

Culturele gewoontes

Als één gewoonte centraal staat in de cultuur van Turkije dan is het gastvrijheid. Met veel trots zullen de Turken die u tegenkomt u vertellen over hun land en u welkom heten.

Daarnaast speelt de Islam een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Turken. Dit komt sterk naar voren in o.a. de manier van kleden en drankgebruik. Uiteraard zult u in Istanbul hier minder van merken aangezien deze stad sterk verwesterd is, maar in de kleinere plaatsen wordt het op prijs gesteld als u strandkleding enkel draagt op het strand en bij het zwembad.

Landschap en natuur

Turkije grenst in het noordoosten aan de Zwarte zee, Georgië en Armenië. In het zuiden aan de Middellandse zee en Syrië. Het deel van Turkije dat in Azië ligt, wordt ook wel Anatolië genoemd. In deze regio vindt u twee uitgestrekte bergketens, het Pontisch gebergte en het Taurusgebergte.

Ook treft u er een deel van het Armeens Hoogland aan, dat in Turkije het oostelijk Anatolisch hoogland wordt genoemd. Hier ligt de hoogste berg van Turkije, Ararat, een vulkaan omringd door eeuwige sneeuw en waar de bijbelse rivieren, de Eufraat en de Tigris samenkomen.

De grote diversiteit in landschappen, flora en fauna die Turkije te bieden heeft, komt voort uit de verschillende klimaten die in het gebied samenkomen. Met dichte bebossing in het noorden van het land, heerlijke stranden aan de zuidkust en meren en woestijnen in het binnenland, afgewisseld met de eerder genoemde gebergtes.

Zoals u leest, heeft Turkije voor elk wat wils.

De Turkse taal

Het Turks is een zeer oude taal en wordt behalve door de inwoners van Turkije zelf (meer dan 70 miljoen inwoners), en ook in diverse landen in de regio, zoals o.a. Turkmenistan, Tadschikistan, Kazachstan en Oezbekistan gesproken. Daarnaast zijn er veel Turks sprekende mensen in Griekenland, Cyprus en Mongolië.

Mocht u Turks willen leren, onthoud dan dat de werkwoorden aan het eind van de zin komen!

Het weer in Turkije

Het weer in Turkije wordt sterk beïnvloed door de eerder genoemde klimaten die er samenkomen. Aan de kust is het dankzij het Middellandse zee klimaat warm in de zomer (tot wel boven de 30 graden) en mild in de winter. Winters in het oosten en zuidoosten van het land verschillen hierin voornamelijk wat betreft de winters die koud tot zeer koud kunnen zijn met extremen tot onder de -10 graden Celcius.

Reistips Turkije

Voor u op vakantie gaat naar Turkije, is het handig om te weten dat de munteenheid van Turkije de Turkse Lire is en u vrijwel overal kan pinnen. In de toeristische gebieden is betalen met de Euro ook mogelijk, bedenkt u wel dat u zo vaak meer kwijt bent.

Wat betreft een visum, dit heeft u wel nodig voor Turkije en kunt u bij aankomst voor de douane kopen voor tien euro.

Verder is het in Turkije echt de moeite waard om rond te reizen door het land en zo meer te zien van de vele unieke bezienswaardigheden. Hiervoor kunt u gebruik maken van de trein of bussen. Laatstgenoemde biedt u meer flexibiliteit omdat de wegen in Turkije een uitgebreider gebied beslaan dan het spoorwegnetwerk.