Informatie Spanje

Spanje is als vakantieland enorm populair. Het is daarom ook niet zo gek dat Spanje het meeste bezochte vakantieland is op Frankrijk na. Zelfs sinds de prijsstijgingen van de afgelopen jaren is Spanje nog steeds één van de goedkoopste landen van Europa.

Voor cultuursnuivers zijn er op vakantie naar Spanje ook genoeg andere bezienswaardigheden te bezoeken. Genoeg overblijfselen van meerdere culturen, onder andere uit de Moorse en Romeinse tijd te bewonderen tijdens een rondreis of stedentrip.

Voor de actievelingen op vakantie zijn de Pyreneeën of de watersportgebieden in Spanje uitermate geschikt.

Culturele gewoontes

Informatie voor op vakantie naar Spanje – Stierengevechten als volksvermaakSpanje bestaat uit vele regio’s en iedere regio heeft zijn eigen cultuur. De bekendste regio’s zijn, Baskenland, Andalusië, Catalonië, Madrid en Aragon.

Zo is Andalusië bekend om zijn stierenvechten en de Flamenco. Een hele oude traditie in Catalonië is de Castells, dit zijn torens of kastelen gemaakt van mensen.

Spanje is beroemd om zijn nationale gerecht Paella, en de nationale drank Sangria.

Landschap en natuur

Spanje is gelegen in het zuidwesten van Europa. Spanje is ongeveer 12 keer zo groot als Nederland.
Grenzende landen zijn Frankrijk en Portugal. De Canarische eilanden, welke ook officieel behoren tot Spanje, liggen voor de kust van Afrika en zijn zeer populair onder toeristen door het warme klimaat. Voor de oostkust van Spanje liggen de Balearen, hieronder horen onder andere Mallorca, Menorca en Ibiza.

Het landschap van Spanje is enorm divers, van groene heuvel landschappen tot hoge bergen met sneeuw in de winter. Spanje bestaat voor een groot gedeeltes uit plateaus, zoals de Pyreneeën, Sierra Nevada en de Spaanse hoogvlaktes.

De Pyreneeën en de Sierra Nevada zijn door de gunstige en hoge ligging in de winter zeer geschikt voor wintersport.

Omdat Spanje uit vele verschillende hoogtes bestaat heeft het ook vele rivieren, de belangrijkste zijn de Duro, de Taag en de Ebro. Wist u dat de Taag maar liefst 1000 kilometer is? Madrid is de hoofdstad van Spanje en ligt in het midden van het land. Omdat Madrid midden in de Spaanse hoogvlakte ligt heeft het een gunstig klimaat met warme of zelfs hete zomers en koude winters.
Informatie Spanje – Omhoog

De Spaanse taal

De officiële taal die wordt gesproken in Spanje is Spaans. Spanje heeft veel regio talen of dialecten zoals; Catalaans, Baskisch, Galicisch, Aranees, Aragonees, Andalusisch en Asturisch.

Het weer in Spanje

Het klimaat in Spanje is zeer divers, mede omdat Spanje zoveel bergketens heeft en omringd is door water. Officieel zijn er vijf verschillende klimaten in Spanje.

Het Continentale klimaat, dit klimaat overheerst in het midden van Spanje. Dit klimaat staat voor warme lentes en zomers, een vochtige herfst en koude winters met een harde wind.

Het oceaan klimaat, dit klimaat heerst in het noordwesten van Spanje. Dit klimaat staat voor mild, eigenlijk het hele jaar door. Dit gedeelte in Spanje is ook erg groen. De temperaturen zijn namelijk niet heel erg extreem zoals in de rest van Spanje. Redelijk warme zomers, milde winters en over alle seizoenen door eigenlijk regelmatig regen.

Aan de gehele oostkust heerst een mediterraan klimaat. Dit klimaat is zeer geschikt voor overwinteraars. Zeer milde winters, soms niet kouder dan 10 graden. Warme zomers en het regent weinig het hele jaar.

Verder heeft Spanje nog het bergklimaat en een steppe klimaat. Het bergklimaat komt voor in de Pyreneeën en het steppe klimaat in een deel van de oostkust ter hoogte van Alicante.

Reistips Spanje

In Spanje betaalt u met de Euro. In bijna alle steden en dorpen vindt u geldautomaten. Creditcards worden in heel Spanje algemeen geaccepteerd.

Wanneer u gaat reizen naar Spanje is een geldig paspoort of identiteitskaart verplicht.
Wij raden u aan om het water uit de kraan in Spanje niet te drinken maar drinkwater in flessen te kopen. U heeft verder geen vaccinaties nodig om Spanje te bezoeken.

Ondanks de prijsverhogingen van de laatste jaren is Spanje nog steeds redelijk betaalbaar.

Er zijn vele goedkope vluchten beschikbaar naar Spanje. Tevens is Spanje ook goed bereikbaar met de auto, bus of trein. In de grote steden zoals Madrid en Barcalona is reizen met het openbaar vervoer heel goed geregeld, taxi’s zijn in verhouding met Nederland een stuk goedkoper.