Informatie Portugal

Portugal is zeer geschikt als vakantieland. Of u nu een weekendje Lissabon boekt, heerlijk een weekje verblijft in de Algarve of geniet van de natuur. Door het hele land zijn vele bezienswaardigheden, kathedralen, kastelen, kerken en oude straatjes.

Geniet niet alleen van het bruisende nachtleven maar ontdek ook de cafés waar de Portugezen komen en genieten van het levenslied ‘de Fado’. Drink de lokale wijnen of u nu in Porto bent of in Madeira.
Ontdek de gastvrijheid van de Portugezen en geniet van het leven zoals zij dat ook doen, iedere dag weer.

Culturele gewoontes

De cultuur van Portugal is voornamelijk gebaseerd vanuit het verre verleden welke dateert uit de Romeinse tijd. Gelukkig is er veel vanuit deze tijd te zien in bezienswaardigheden maar ook in het volk.

Culturele bezienswaardigheden zijn dan ook door het hele land terug te vinden, van museums, kastelen tot kerken.

De inwoners van Portugal staan bekend om hun tradities. Zo gaan de Portugezen nog graag gekleed in klederdracht tijdens een evenement of traditioneel feest, genieten ze van volksdansen en Fado, dit is het levenslied van de Portugezen. Maar ook net als in Spanje heeft Portugal het stierenvechten.

Landschap en natuur

Portugal ligt in het westen van het Iberische schiereiland, het schiereiland bestaat onder andere uit een deel van Frankrijk, Spanje, Gibraltar en Andorra. Portugal is 220 kilometer breed en ongeveer 550 kilometer lang

Portugal heeft een hele lange kust lijn, ongeveer 800 kilometer. Portugal ligt in het westen voor zijn grootste deel op de Spaanse hoogvalkte. De hoogste berg van Portugal is de Estrela, bijna 2000 meter hoog. De rivieren die Portugal rijk is komen allen uit de hoogvlakten en lopen meestal tot aan de Atlantische oceaan. Belangrijke rivieren in Portugal zijn de Taag en de Douro.
Madeira

Madeira is een vulkanisch eiland gelegen in de Atlantische oceaan. Madeira heeft veel steile rotsen, bergen en met name veel groen. De stranden van Madeira zijn niet heel mooi omdat er geen zandstranden zijn, enkel kiezelstranden.

Gelukkig is de omgeving en natuur zo mooi dat u eigenlijk geen tijd heeft om aan het strand te liggen. Voor de echte zon en strand liefhebbers kan u altijd een dagtocht maken naar het dichtbij gelegen eiland Porto Santo welke bekend staat om zijn mooie stranden.

De Portugese taal

De taal welke wordt gesproken in Portugal is Portugees. Er zijn meer landen in de wereld waar Portugees gesproken wordt zoals Brazilië, Angola, Mozambique en op de Kaap Verdische eilanden. Het Portugees is een taal welke stamt van het Latijn. Wist u dat de meeste woorden die in het Portugees beginnen met ‘al’ stammen uit het Arabisch?

Het weer in Portugal

Het klimaat in Portugal varieert enorm van noord naar zuid, dit heeft te maken met de bergen en de afstand van de zee. Zo heeft het zuiden, de Algarve, milde winters en warme zomers. De gebieden rondom Porto en de Beira regio’s heeft koude winters maar nog steeds wel vaak boven het nul graden. Het kan hier af en toe sneeuwen en heel soms is het dan ook mogelijk om in de winter hier te skiën.

De Da Serre Da Estrela is het hoogste punt van het vaste land van Portugal, bijna 2000 meter. Dit is in de winter het gebied waar u eventueel zou kunnen skiën.

In het binnenland en aan de oostkust van Portugal zijn de zomers droog en heet. Hoe meer je naar de kust komt hoe koeler het wordt. Portugal is een beroemde bestemming voor de Nederlanders om te overwinteren dus dat zegt al wel wat over de gemiddelde temperatuur in de winter.

Madeira

Het klimaat van Madeira lijkt om het klimaat van de Azoren maar dan zijn de winters en zomers iets warmer. De zee wordt eigenlijk nooit veel kouder van 18 graden. Echter valt er wel bijna het hele jaar door regen, met name in de maanden vanaf oktober tot maart. In het noorden van Madeira hangt vaak bewolking, dit heeft te maken met de bergen die zich daar bevinden.
Informatie Portugal – Bovenkant pagina

Reistips Portugal

Net als in de meeste landen van Europa wordt er ook in Portugal betaald met de euro. Met uw creditcard of bankpas kan u in de meeste hotels, winkels en restaurants gewoon betalen. Wanneer u een markt bezoekt is het verstandig om contact geld met te nemen.

Een identiteitskaart of geldig paspoort is verplicht voor een bezoek aan Portugal maar een visum is niet nodig. Ook zijn er geen vaccinaties nodig maar let wel op met het drinkwater, koop liever water uit een fles.

Portugal is zeer goed bereikbaar met het vliegtuig, er zijn vliegvelden in Lissabon, Porto en Faro. U zou zelfs met de trein vanaf Nederland naar Portugal kunnen maar omdat er tegenwoordig zoveel goedkope vluchten zijn is de trein niet aan te raden omdat dit een stuk duurder is. In de grote steden is het openbaar vervoer enorm goed geregeld, er rijden bussen, trams en soms treinen van stad naar stad.