Informatie Italië

Om maar wat dingen te noemen, staat Italië bekend om o.a. olijfolie, pasta, wijn, Romeinse ruïnes en de Italiaanse eilanden Sicilië, Sardinië en Elba.

Informatie Italië – Architectuur in VenetiëDaarnaast heeft geen ander land in Europa zoveel monumenten op UNESCO Werelderfgoedlijst staan, wat u al genoeg zou moeten zeggen over de culturele rijkdom van het land.

Om het rijtje compleet te maken, zijn er nog Italianen zoals Leonardo da Vinci, die voor een groot aantal uitvindingen en natuurlijk de Mona Lisa verantwoordelijk is, en bijvoorbeeld Alessandro Volta, de uitvinden van de batterij.

Onze maat voor elektriciteit, volt, hebben we dus ook aan Italië te danken.
De rijke geschiedenis van Italië combineert kunst, mode en prachtige landschappen tot één van de meest aantrekkelijke vakantielanden van Europa. En dan hebben we het nog niet over de kilometer lange stranden waar u van het Middellandse zee klimaat kan genieten.

Culturele gewoontes

De cultuur in Italië is er één die draait om sociale structuur, met als middelpunt de familie. Dit komt duidelijk naar voren in de hoeveelheid situaties waarin, in ieder geval in het zuiden, hele families in één huis samen wonen. Zowel financieel als sociaal krijgen mensen veel steun van hun familie.

Naast sociaal zijn Italianen ook zeker modieus te noemen en er wordt dan ook veel moeite gedaan om een goede ‘eerste indruk’ achter te laten op andere mensen. Het is dan ook niet voor niks dat grote mode merken er vandaan komen. Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Bulgari, Fendi, Prada, Versace, Gucci, moeten we nog even doorgaan? Ook een teken van ‘stijl’ zijn natuurlijk automerken als Ferrari en Lamborghini.

Nog een leuk aspect van de Italiaanse cultuur is het enthousiasme waarmee mensen elkaar begroeten. Bijna vanaf het begin dat mensen elkaar leren kennen, is er al gelijk veel oogcontact en een kus op beide wangen.

Wel is er een aardig verschil merkbaar tussen Noord Italië en Zuid Italië. Hoe verder zuidelijk, hoe meer ontspannen de sfeer wordt en ook o.a. de zakelijke relaties warmer en persoonlijker worden. Overal in Italië is overigens relatief veel aandacht voor zakelijke hiërarchie.

Landschap en natuur

Van de Alpen in Noord Italië via de Apennijnen helemaal tot aan het zuiden, beschikt Italië over prachtige natuur. Om te beginnen in het noorden met de Alpen met daarin een populaire wintersport bestemming, de Dolomieten – Dolomiti Superski.

De Italiaanse Alpen overlappen de volgende zes Italiaanse regio’s:
Aosta vallei
Piedmont
Lombardije
Veneto
Trentino
Friuli Venezia Giulia

In het noorden van Italië behoren steden zoals Milaan en Venetië ook tot de populaire bestemmingen voor stedentrips dankzij het uitgebreide culturele aanbod.

Aan de westkust komen we vervolgens één van de populairste gebieden tegen voor op vakantie, namelijk de Italiaanse rivièra. Ten westen van Genua is dit Riviera di Ponente en ten oosten Riviera di Levante. Hoogtepunt is wel le Cinque Terre, vijf kustdorpen aan de voet van heuvels die aflopen naar de zee. De vijf dorpen zijn Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

Volgen we de Appennijnen verder naar het zuiden (ze lopen zelfs nog over het eiland Sicilië door), dan komen we langs Emilia Romagna en Toscane met voor de kust de Toscaanse archipel, enkele kleine eilanden die ook een bezoek waard zijn, en als hoofdstad Florence. De regio’s zelf zijn redelijk vlak, op de Appennijnen na.

En zo blijft het landschap eigenlijk te omschrijven, aangezien de bergketens helemaal tot aan het zuiden van het land doorlopen. Wel wordt het land in het zuiden, in de regio Basilicata, aan de Golf van Taranto aanzienlijk droger. Apulia, in het zuidoosten van Italië is eigenlijk één van de vlakste regio’s, met vrij hoge kustgebieden.

Ook de eilanden Sicilië en Sardinië zijn vrij bergachtig met meerdere bergketens die de eilanden doorkruisen, afgewisseld met heuvels en prachtige zandstranden.

De Italiaanse taal

Italiaans is een Romaanse taal die wereldwijd door wel zeventig miljoen mensen gesproken wordt. Naast Italië zelf, is Italiaans in meerdere landen de officiële taal, namelijk in San Marino, Zwitserland en Vaticaanstad. Italiaans is afkomstig van het Latijn en heeft hier van alle Romaanse talen de sterkste gelijkenis mee.

Het Italiaans kent verder een groot aantal dialecten, waarvan die uit Toscane sinds de 19de eeuw (toen Italië een republiek werd) dominant is.

Een typisch Italiaanse uitdrukking in het Italiaans is ‘Donne e motori Gioie e dolori’, vrij vertaald ‘Vrouwen en motoren, plezier en pijn’.

Het weer in Italië

Dankzij de ligging tussen de Tyrreense zee, de Adriatische zee en de Middellandse zee, is het weer in Italië over het algemeen warm in de zomer en mild in de winter. In Rome kan het bijvoorbeeld wel 35 graden Celcius worden in de zomer en in de winter blijft de temperatuur rond een graad of 13 hangen.

In Venetië wordt het zomers weliswaar iets minder warm, maar is de luchtvochtigheid ligt er een stuk hoger en ook regen komt er vaker voor. U snapt dat ‘hoog water’ in Venetië ook snel voor overstroming zorgt vanwege de vele kanalen in de stad.

Verder van de zee, dus bijvoorbeeld in de Italiaanse Alpen wordt het koud tot zeer koud met temperaturen van 10 graden onder nul en lager.

Reistips Italië

Het wordt afgeraden om in Italië water uit de kraan te drinken aangezien er relatief veel chloor in zit. Flessen water zijn overal gelukkig te verkrijgen.

Reist u door Italië met kinderen, dan is het handig om te weten dat ‘kindermenu’s’ vaak niet bestaan en het dus normaal is om halve porties te bestellen.

Net als voor de Italianen zelf, geld ook voor de toeristen dat het op prijs wordt gesteld als u aandacht aan uw uiterlijk besteed. Om bijvoorbeeld in badkleding door de stad te lopen wordt dan ook niet erg gewaardeerd. In tegenstelling tot Nederlandse gewoontes, is het in Italië niet gebruikelijk dat u tijdens het winkelen shirts en overhemden past.