Informatie Thessaloniki

Thessaloniki is de haven en tweede stad van Griekenland. Tevens de hoofdstad van de Griekse regio Centraal – Macedonië. De stad kent een rijke cultuur met schitterende kerken en vele musea.

De stad is gelegen aan de Golf van Thessaloniki en heeft een mooie boulevard.

Bezienswaardigheden Thessaloniki

Gebouwen

Witte toren
Bezienswaardigheden Thessaloniki – Witte toren Dit gebouw uit de 15de eeuw is het symbool van Thessaloniki en tevens de bekendste bezienswaardigheid van de stad. De toren behoorde tot de 8 kilometer lange stadsmuur.

In de 18e eeuw werd deze toren gebruikt als gevangenis voor de ongehoorzame leden van het leger van de Sultan. In 1826 werden de meeste gevangene vermoord door Mahmud II en vanaf toen had de witte toren de bijnaam “bloederige toren”.

Na de onafhankelijkheidsoorlog werd de toren wit geschilderd om te vieren dat de Turken weg waren. In de kleine ronde kamers zijn nu tentoonstellingen te zien.

De oorspronkelijke stenen trap die tot boven loopt geeft u prachtig uitzicht over de stad. De witte toren is een onderdeel van de stadsmuur welke vroeger om de stad lag.

Triomfboog van Galerius
Aan het einde van de lange straat Egnatia bevindt zich de Triomfboog, een architectonische erfenis uit de Romeinse tijd.

De Triomfboog is in 303 na Christus gebouwd door Keizer Galerius om de overwinning op de Perzen te vieren. Op de boog zijn beelden terug te vinden van deze veldslag met de Perzen.


Agios Dimitrios

Deze grootste kerk die volledig uit brandde is in 1917 weer volledig herbouwd. Het gebouw was na de brand enorm beschadigd maar gelukkig zijn de mozaïek stukken bewaard gebleven. Deze kunt u vinden aan beide zijden van het altaar.

Agia Sofia
Net als de gelijknamige Moskee in Instanbul is deze kerk ook opgedragen aan de heilige wijsheid van God. In 750 werd de Agia Sofia gebouwd maar in 1585 werd het pas een moskee. De kerk bevat muurschilderingen en mozaïek stukken uit de 9de en 10de eeuw.

Agios Nikolaos Orfanos
Dit kleine kerkje biedt de mooiste collectie Byzantijnse fresco’s van de stad.

Pleinen

Aristoteles plein
Gelegen aan de haven ligt het plein van Arisyoteles. De vele cafés en restaurants om het plein maken dit één van de populairste pleinen van Thessaloniki.

Platía Dikastiríou
Ooit de oude stad Agora is nu een groot plein omringd door mooie oude gebouwen.

Wat te doen in Thessaloniki

Winkels

De vrouwen in Thessaloniki hebben een reputatie van meest chique geklede vrouwen van Griekenland. U begrijpt dus dat er vele luxe en dure merken worden verkocht in de winkels. Voor koopjes kunt u terecht in de Egnatia (straat waar de triomfboog ook staat).

Musea

Museum voor Byzantijnse Cultuur
Een klein museum maar hier krijgt u een goed beeld van de Byzantijnse iconen uit de 15de tot 19de eeuw.

Museum van de Macedonische strijd
Dit museum is gehuisvest in het vroegere Griekse consulaat toen Macedonië nog een onderdeel was van het Ottomaanse rijk. Het verhaal van de Macedonische strijd word verteld aan de hand van kranten, foto’s, wapens, persoonlijke bezittingen en documenten.

Archeologisch Museum
Dit museum is gebouwd in 1963 en bevat schatten uit de stad en de vele archeologische vindplaatsen in Macedonië. De zalen rond de binnenplaats van het museum laten ieder een andere collectie zien.

Zo is er de Prehistorische collectie, het goud van Macedonië, het koninkrijk Macedonië, de eerste eeuwen van Thessaloniki en de Manolis Andronikoszaal.

Uitgaan
De meeste bars en restaurants zijn in de Engelse en Duitse stijl. In een bar kan u vaak ook eten. Wanneer u echt wil genieten van het Griekse eten kunt u het best een klein straatje inlopen om te kijken of er ergens een lokaal restaurant zit verstopt.

Uitstapjes

Magic park
Het grootste en modernste pretpark in Griekenland. Dit pretpark is te vergelijken met Walibi in Nederland. Plezier voor het hele gezin! Wat te doen in Thessaloniki – Bovenkant pagina