Informatie Lesbos

Het derde grootste eiland in Griekenland na Kreta en Evia. Lesbos is bergachtig en vruchtbaar. Er staan ongeveer 11 miljoen olijfbomen op Lesbos welke jaarlijks een ton aan olijfolie bezorgen. Het eiland produceert ook de helft van s’werelds bekende Griekse drankje Ouzo.

Lesbos heeft een lange historie, zo was Lesbos al een populaire vakantiebestemming bij de Romeinen.

Toen de Turken het eiland in 1462 veroverden, werden de Grieken als slaaf gebruikt of naar Constantinopel (nu Istanbul) gestuurd. Helaas zijn er in deze tijd vele gebouwen uit de Byzantijnse tijd vernield of ingestort door aardbevingen.

Bezienswaardigheden Lesbos

Gebouwen

Basiliek Agios Nikolaos in West Lesbos
Aan de voet van het dorpje Petra staat een basiliek uit de 16de eeuw. Hier kunt u de originele fresco’s van deze prachtige basiliek bewonderen.

Moni Ypsilou
Deze bezienswaardigheid is gelegen in het westen van Lesbos. Het is een klooster uit de 12de eeuw welke is gelegen op een uitgedoofde vulkaan. Momenteel leven er zelfs nog 4 monniken.

In de omgeving van dit klooster ligt het ‘versteende bos’, toen 15 miljoen jaar geleden de vulkaan is uitgebarsten werden vele bomen bedolven onder het lava en daar is nu nog het versteende bos van overgebleven, de moeite waard om een bezoek aan te brengen.

Omdat Lesbos bestaat uit vele kleine dorpen kunt u de bezienswaardigheden vinden onder het kopje ‘Wat te doen op Lesbos – Uitstapjes’. Ieder dorpje heeft zijn eigen bezienswaardigheid.

Wat te doen op Lesbos

Winkels

Luxe en dure winkels zal u hier niet veel vinden maar Lesbos is wel een prima vakantiebestemming om souvenirs te kopen. Leuke dingen die je kan kopen en waar je ook echt wat aan hebt zijn, olijfolie, kaas, honing, Ouzo en sieraden.

Musea

Archeologische Museum
Een museum met de vondsten uit Lesbos. U kunt hier onder andere mozaïek stukken uit de Romeinse tijd en neolithische opgravingen vinden.

Byzantijns Museum
Dit hele museum staat vol met iconen uit de dertiende tot achttiende eeuw.

Uitgaan

In de grotere dorpen en steden van Lesbos vindt u bars, cafés, clubs en discotheken. Op iedere hoek van de straat kunt u beginnen met een lekkere Ouzo. Er zijn vele vis restaurants, zeker aan de kust.

Uitstapjes

Mytilini
Mytilini is de hoofdstad van Lesbos. De haven van Lesbos, is het hele jaar levendig dankzij haar kapitaal status en onbedwingbare studentenpopulatie. Mytilini is bekend om de liefde voor eten, drinken en kunst, haar dichters en schilders, de olijfolie en wijn. De boulevard is levendig en gezellig met vele terrassen waar u heerlijk kunt eten en drinken.

Molyvos
Wat te doen op Lesbos – Molyvos De populairste stad van Lesbos. Er is weinig over van de stad uit de tijd van Achilles, op de graftombes na die zijn opgegraven.

Voor 1923 bestond het dorp voor meer dan 30% uit Islamieten en dit is dan ook goed te zien aan de bouwstijl en de straten die ze verfraaide met fonteinen. Boven in het dorpje liggen de ruïnes van het Byzantijnse

Het oosten van Lesbos

Plomari
In deze stad kunt met zekerheid genieten van de beste Ouzo van Lesbos. Dit dorp heeft namelijk 5 Ouzo distilleerderijen, één van deze distilleerderijen is de distilleerderij van Plomari. Vanaf de haven ziet u huizen die tegen de heuvel op zijn gebouwd, en geven een fraai uitzicht.

Agiasos
Aan de voet van de berg Olympos ligt één van de mooiste bergdorpjes van Lesbos. Het dorpje stamt al uit de 12de eeuw en is enorm gegroeid in de 18de eeuw toen de Sultan de belasting af heeft geschaft. De kleine huisjes en de smalle straten zijn in de loop der jaren weinig veranderd.

Sykaminia
Het dorp is gelegen tegen de 1000 meter hoge berg Lepetymnos. Er zijn verder weinig bijzonderheden in dit dorpje te vinden maar het is het bezoek waar omdat het een prachtig gezicht is, zeker vanaf het water hoe het dorp tegen de berg is gebouwd.

Kastro (kasteel)
Hier heeft u een prachtig uitzicht over het dorp en de Turkse kust. In de zomer worden hier concerten gegeven en toneelstukken opgevoerd.

Het Westen van Lesbos

Kalloni
Dit dorpje is beroemd in Lesbos om zijn markten. Eet hier ook een lekker sardientje want deze worden gevangen aan het strand dus verser kan bijna niet.

Antissa
Antissa is het grootste dorp van het westen van Lesbos. In het midden van het dorp staat een plein met prachtige cafeetjes. Alleen het plein is al de moeite waard om een bezoek aan te brengen. 8 Kilometer verder liggen de overblijfselen van deze stad uit de Romeinse tijd.

Sigri
Een havenstadje met een kasteel uit de 18de eeuw. Het stadje is niet erg toeristisch omdat de haven nog word gebruikt als marinebasis. Het is echter wel de moeite waard om een bezoek te brengen aan Sigri omdat het er rustig is en een paar prachtige kleine, rustige strandjes bezit.