Informatie Kreta

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland en volgens vele ook de mooiste. Een spectaculaire berg reeks loopt door Kreta van oost naar west. De bergen zijn bezaaid met vlaktes en plateaus, en gesneden door vele kliffen.

De noordkust van Kreta is bekend om zijn toeristen in de zomermaanden. De hoofdstad van Kreta is Iraklion, hier ligt ook de luchthaven van Kreta.

Bezienswaardigheden Kreta

Gebouwen

Ruïnes van Knossos
De belangrijkste bezienswaardigheid van Kreta. U vindt hier de prachtige overblijfselen van het paleis van Koning Minos. De archeoloog Sir Arthur Evans heeft deze vondsten gedaan in 1900 en omdat hij zo blij was met zijn vondsten heeft hij 35 jaar en 250.000 pond besteed aan een reconstructie van het paleis.

Een goede manier om te zien hoe ze vroeger leefden.

U heeft wel een gids of reisgids nodig bij het bezoeken van deze ruïnes want er word nergens aangegeven wat wat is. Er zijn gidsen beschikbaar.

Opgravingen Phaestos
De Minoïsche opgravingen van Phaestos is na Iraklion de tweede belangrijkste uit het Minoïsche Kreta. Van alle Minoïsche opgravingen is dit de meest inspirerende, met het uitzicht op de Vlakte van Messara en berg Ida. De lay-out van het paleis is identiek aan die van Knossos, met kamers rond een centrale hof.

Gortys
Het is een groot en intrigerende plek met stukjes en beetjes van verschillende leeftijden. De plek was een nederzetting uit Minoïsche en christelijke tijden. In de Romeinse tijd was Gortys de hoofdstad van de provincie Cyrenaeïsche.

Het meeste bijzondere stuk dat is gevonden zijn de enorme stenen tabletten gegraveerd met de wetten van Gortys, daterend uit de 5de eeuw voor Christus.

De tabletten zijn te zien op de site. De 6e eeuw basiliek is gewijd aan Agio Titos, een beschermeling van Sint Paulus, de eerste bisschop van Kreta.

Natuurwonderen

Samariakloof
Het langste ravijn van Europa en te vinden in het zuidwesten van Kreta. De kloof is in 1962 tot nationaal park verklaard en de bewoners van het omringende dorpje Samaria zijn vertrokken en hebben alles zo achter gelaten.

Wat te doen op Kreta

Winkels

In alle grote steden van Kreta kunt u kleine winkels vinden met de plaatselijke producten zoals honing, kaas en wijn maar ook sieraden, houten muziek instrumenten, koper en terracotta zijn erg populair. Ook vindt u in de grote steden de bekendere merken.

Musea

Archeologische museum van Iraklion
Hier vindt u een verzameling van voorwerpen uit Kreta van 3000 jaar geleden. Bijzondere fresco’s, sieraden, vazen en gereedschappen zijn te bezichtigen.

Streekmuseums
In alle grote steden van Kreta vindt u een volkskunst museum waar u handwerken kunt zien zoals aardewerk, weefkunst, sieraden en kant.

Uitgaan
Kreta heeft het meest bruisende nachtleven van alle Griekse eilanden. Grote discotheken zijn te vinden in de toeristen gebieden welke door gaan tot in de vroege uren. Bars en cafés zijn in ieder stad te vinden waar u kunt genieten van de officiële muziek en dans uit Kreta.

Restaurants zijn overal te vinden en neem dan die in de kleinere straatjes zodat u kunt genieten van de locale gerechten. Wat te doen op Kreta – Bovenkant pagina

Uitstapjes

Iraklion
De hoofdstad van Kreta en voor vele toeristen niet meer dan de luchthaven van Griekenland. Toch als u goed zoekt en de betonnen flatgebouwen niet mee rekent is Iraklion het bezoek waard. Iraklion heeft namelijk bouw kunsten uit de Venitiaanse tijd die goed bewaard zijn gebleven, zoals de stadsmuren en het oude fort. Er is ook een Archeologisch museum welke de grootste is ter wereld op gebied van Minoïsche kunst.

Chersonisos
Deze stad was in de Byzantijnse tijd een grote havenplaats maar tegenwoordig bekend als de toeristenstad van Kreta. Er zijn nog een paar herinneringen zichtbaar uit deze tijd. Er staat een romeinse fontein met mozaiëk welke stamt uit 300 jaar na Chritus.
Er is een openlucht museum waarin u kan zien hoe het leven op Kreta er vroeger uit zag. Het openluchtmuseum ” Lychnostatis ” wil meer bekendheid geven aan de Kretensische traditie en beschaving, door de kennis over en het begrip voor de Kretensische etnologie en natuur te bevorderen en zich te verzetten tegen de overconsumptie.

De combinatie van de Kretensische traditionele levensstijl en het natuurlijke milieu van Kreta, zorgt voor een “levend museum ” waarin bezoekers kunnen participeren.

Chania
Eén van de mooiste steden van Kreta en zeker niet het meest toeristisch. Chania ligt in het westen van Kreta en is daarom niet zo bekend bij de toeristen welke zich allemaal settelen in het noorden van het eiland. Gerestaureerd Venetiaanse herenhuizen zijn omgezet in chique restaurants en boetiek hotels.
De voormalige moskee aan de haven is een overblijfsel van de Turkse heersers van de stad. De oude stad is een geweldige plek om een paar dagen te verblijven.

Rethimnon
De in het noord westen gelegen stad word steeds bekender onder toeristen maar de stad heeft zijn charme nog wel behouden. Deze oude stad is rijk aan overblijfselen van de Venitiaanse en Ottomaanse cultuur.

Rethimnon heeft een archeologisch museum waar u voorwerpen kunt zien uit de periode van de neolithicum tot de Romeinse tijd welke in deze stad gevonden zijn.

Agios Nikolaos
Wat te doen op Kreta – Agios Nikolaos Agios Nikolaos is gelegen aan de baai Mirabellou. De stad is gelegen in het noorden van Kreta en behoort tot een van de toeristen gebieden van Kreta.

Agios Nikolas is een prachtig stad omringd met bergen en heeft een prachtig binnenmeertje waar overigens niet in gezwommen mag worden door de enorme diepte (65 meter). De stad heeft net als vele andere steden op Kreta een archeologisch museum en een streekmuseum.
Vanaf Agios Nikolaos is het mogelijk om een excursie te doen naar het schiereiland Spinalonga (eiland waar ze vroeger mensen met lepra plaatsen om besmetting te voorkomen), er staat nog een oude vesting uit de 16de eeuw om de Venetianen te beschermen tegen de Turken.