Informatie Athene

Athene is de hoofdstad van Griekenland. Athene bestaat al meer dan 3500 jaar maar de hoogte punten van de stad stammen al uit de vijfde eeuw voor Christus. Athene is groot en kan u dan ook niet in een paar dagen bezocht worden omdat bijna alles wel interessant is. De meeste bezienswaardigheden zijn gesitueerd in één wijk en daarom redelijk makkelijk te bezoeken.

Er zijn verschillende wijken in Athene; de Plaka, de Monastiraki, de Syntagma en de Kolonaku en Ambelokipi. De meest belangrijke bezienswaardigheden van Athene zijn de Akropolis en de Agora. De Akropolis is bijna vanaf alle plekken vanaf de stad te zien omdat deze gelegen is op de hoogste berg van Athene.

Bezienswaardigheden Athene

Gebouwen

Akropolis
Akropolis betekend letterlijk hoogste punt van de stad. Op de hoogste berg woonde heel lang geleden al mensen en er stonden maar enkele tempels welke waren gebouwd voor de Griekse godin Athene. In 510 voor Christus had het Orakel van Delphi besloten dat het Akropolis enkel nog mocht bestaan voor de goden en mochten hier geen mensen meer wonen. In 480 voor Christus is Akropolis aangevallen door de Perzen en is de stad met de grond gelijk gemaakt. Pericles heeft de inwoners van de stad wijs gemaakt dat er een stad gebouwd moest worden om Athene aanzien te geven. Dit is ook gebeurd en zo is Akropolis ontstaan. Alles wat nu nog van de stad over is kunt u bezichtigen.

Akropolis – De Propylaeën
Deze toegangspoort werd gebouwd in 437-432 voor Christus. Het bestaat uit een centrale hal, met twee vleugels aan iedere kant. Iedere vleugel had een toegangspoort en vroeger waren dit de enige toegangspoorten om de stad te betreden.

Akropolis – Beulépoort
De poort is vernoemd naar de Franse archeoloog Ernest Beulé, die de poort in 1852 ontdekte. U vind de poort als u net voor de ingang langs de Akropolis naar links loopt.

Akropolis – Tempel van Athene Nike
Dit tempeltje werd gebouwd in 426-421 voor Christus nadat de Atheners hadden gewonnen van de Perzen. De tempel is makkelijk te herkennen door zijn 4 zuilen van 4 meter aan voor en achterkant en zijn vierkante vorm. In 1686 werd de tempel vernield door de Turken en in 1834 werd de tempel weer herbouwd.

Akropolis – Erechtheion
De tempel werd vernoemd naar een mythische koning van Athene, Erechtheus. Dit gebouw is bekend om zijn sierlijke Ionische bouw. Aan de zuidzijde van deze tempel vindt u de vrouwenbeelden die gebruikt werden als pilaren, de originele pilaren staat in het Akropolis museum. In 1827 werd deze tempel bijna geheel verwoest door de Turken. Recent is de tempel bijna geheel gerestaureerd zodat u kan zien hoe deze hier vroeger stond. De overblijfselen van de tempel kunt u vinden in het Akropolis museum.

Akropolis – Parthenon
Parthenon Eén van de beroemdste gebouwen ter wereld. In 447 voor Christus is men begonnen aan de bouw van deze tempel. De functie van deze tempel was huisvesting van het 12 meter hoge beeld van Athene Parthenos. Dit beeld was geheel gebouwd van hout en overgoten met goud. Het originele gebouw is helaas verloren gegaan maar een kleinere kopie kunt u vinden in het Akropolis museum. De tempel is gebouwd op het hoogste punt van Akropolis.
De plek waar de tempel is gebouwd stonden vroeger 4 andere tempels. De tempel is ontworpen door Callicrates en Inctinus. De tempel was ooit 70 meter lang en 30 meter breed. De cella was het binnenste vertrek van de tempel welke verdeelt was in tweeën. Een deel voor het beeld van Athena en een deel voor de priesters.

Agora
De Agora vormde ooit het politieke hart van het oude Athene vanaf 600 jaar voor Christus. Door de theaters, scholen en zuilenhallen die werden gebruikt als winkels maakte Agora het hart van het sociale en commerciële leven in Athene. De Hephaisteion is het beste bewaarde gebouw van de Agora. De stoa van Attalos (zuilenhallen) werden in 1953 in 3 jaar gereconstrueerd en is nu het museum van Agora.

Tempel van de Olympische Zeus
Ooit de grootste tempel van Griekenland. Nu staan er van de 104 elke 17 meter hoge zuilen nog 15 overeind. De 15 overgebleven zuilen geven een goede indruk van de enorme afmetingen van de tempel doe ooit 96 meter lang was. Bezienswaardigheden Athene – Bovenkant pagina

Wat te doen in Athene

Winkels

Warenhuizen
De belangrijkste warenhuizen in Athene zijn Attica en Notos Galleries. Attica is minder groot dan Notos maar wel exclusiever op het gebied van kleding en cosmetica.

Markten
Athene is bekend om haar beroemde vlooienmarkt. Omdat de winkels op zondag gesloten zijn bruist het leven op de vlooienmarkt. U kunt hier terecht voor kleding (hand geweven), koper, leer en zilver. Bijna alles is te koop op de markt, van antiek, oude boeken tot zilveren sieraden.

Parken

Nationale Park
Zestien hectare groot is dit koninklijke park één van de vredigste plekken van Athene. Het park is zeer populair onder de locale bevolking. Dit park wat ooit werd aangelegd in opdracht van Koningin Amalia in 1845. Het zal u daarom ook niet verbazen dat park gelegen is achter het parlementsgebouw wat ooit het paleis was. Er zijn overblijfselen van Romeinse mozaïek stukken en opgravingen van een oude aquaduct.

Musea

Akropolismuseum
Dit museum stond voorheen op het terrein van de Akropolis maar dit museum werd in juni 2007 gesloten. Inmiddels is er een nieuw museum geopend welke ligt aan de voet van de Akropolis.

Het nieuwe museum werd ontworpen met twee doelstellingen, de eerste om de vondsten beter te kunnen bewaren en ten tweede om de bezoekers bevriend te laten raken met de oudheid van Griekenland. Een wandeling door het museum is een wandeling door de geschiedenis. Het museum biedt enkel van de meest karakteristieke werken van de oudheid.

Nationaal Archeologisch museum
In 1946 werd dit museum heropend nadat alle spullen waren verspreid over de stad om de collectie tijdens de Tweede Wereldoorlog te beschermen. Vele beelden, aardewerk, sieraden en Myceens goud zijn hier te bewonderen en maken dit museum tot een van de mooiste museums ter wereld.

Oorlogsmuseum
Dit museum werd geopend na de val van de militaire dictatuur in 1975. Zoals vele museums in Griekenland is ook dit museum in chronologische volgorde opgesteld. U vindt hier wapen uitrustingen en de plannen van het oude Mycene tot de Duitse bezetting. Ook kunt u genieten van mooie schilderijen van aanvoerders van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.

Museum van Cycladische Kunst
Dit museum biedt de mooiste collectie Cycladische kunst van de wereld. Er zijn verzamelingen van kunstvoorwerpen uit de Griekse en Cypriotische oudheid. Zo zijn sommige stukken meer dan 5000 jaar oud. Wat te doen in Athene – Bovenkant pagina

Byzantijns Museum
Eén van de belangrijkste museums op het gebied van Byzantijnse kunst. Dit museum is gevestigd in een woonhuis in Florentijnse stijl. U vindt er beelden, keramiek, ornamenten en schilderijen van 4de tot de 19de eeuw. Het museum is gelegen in het noordelijk deel van Athene

Museum van de stad Athene
Het vroegere verblijf van Koning Otto en Koningin Amalia van 1831 tot 1838, zij woonden hier kort omdat het tijdelijk verblijf was. Ze woonden hier in de tijd dat hun Paleis, het huidige parlementsgebouw, werd gebouwd. De eerste etage heeft nog het originele meubilair welke staan in de gereconstrueerde kamers van de Koning en Koningin. Verder bevat het museum ook een verzameling olie schilderijen die gemaakt zijn door reizigers die Athene bezochten.

Benakimuseum
Dit neoclassictische pand was een woonhuis van de familie Benakis. Dit museum omvat Griekse kunst, schilderijen, sieraden en klederdracht uit de perioden van het neolitische tijdperk tot de 20ste eeuw.
Keramiekmuseum

Een kleurige collectie van aardewerk welke in 1974 werd geschonken aan het museum voor volkskunst is nu te zien in het Keramiekmuseum. De moskee waar deze prachtige collectie is ondergebracht is eveneens de moeite waard om te bezichtigen. U vindt dit museum in de wijk Monastiraki

Agora Museum
Dit museum werd gebouwd in 1953 als reconstructie van de stoa Attalus. In eerste instantie was het bedoeld om ruimte te verschaffen om de vondsten van Agore te bestuderen voor archeologen. In 1956 werd het museum heropend als officieel museum. De belangrijkste vondsten zoals standbeelden en versieringen van de bouwwerken van Agora zijn hier te zien.

Uitgaan
Athene heeft vele cafés en discotheken. De meest bekende uitgaansgebieden in Athene zijn Gazi en Psyrri waar verschillende cafés en restaurants te vinden zijn.

Toneel en Klassieke muziek
Voor wie geïnteresseerd is in toneelstukken moet naar het Nationaal Theater, tevens worden hier ook dans en ballet laten zien. Het grootste evenement van de klassieke muziek vindt de gehele zomer plaats in het centrum van de stad. het onoverdekte theater van Herodes Atticus biedt plaats aan 5000 mensen waar u kan genieten van orkesten, ballet, opera en toneel.