Informatie Griekenland

Wist u dat Griekenland één van de meeste bezochte landen van Europa is? Toch is het één van de onbekendste landen van Europa. Griekenland is met name bekend door de vele eilanden die het land rijk is. De stad Thessaloniki zegt u waarschijnlijk minder dan bijvoorbeeld de eilanden Lesbos, Kreta, Rhodos en Santorini. Wij willen u laten zien hoe mooi en bijzonder het vaste land en omringende eilanden van Griekenland zijn.

Informatie Griekenland

De Grieken zijn van oudsher boeren. Hierbij werd al snel gespecialiseerd in de wijn en olijfolie omdat het woeste landschap zich minder goed leende voor veeteelt en landbouw (bijv. graan).

Olijfbomen vormen een onmisbaar element in de natuur op Griekenland
Doordat het lang duurt voordat wijnranken en olijfbomen hun vruchten werpen is de cultuur van oudsher gewend aan lange termijn denken. Doordat Griekenland vroeger geen land was en bestond uit historische stads staten, is het huidige saamhorigheidsgevoel niet heel sterk. Dit is voornamelijk te merken bij de inwoners van de eilanden welk zich geen Griek voelen. Alhoewel moet worden opgemerkt dat het recente winnen van het Europese kampioenschap voetbal wel meer samenhorigheid gevoel heeft gecreëerd.

Mede doordat de democratie in Griekenland is ontstaan voelen de Grieken een verbondenheid met dit fenomeen. Hierbij is het veel normaler dan in andere landen om actief de mening te verkondigen, bijvoorbeeld door te protesteren wat dan ook zeer vaak voorkomt. De vroegere democratie (demos=volk, cratie=macht) gaf elke burger een gelijke stem en beslissingen werden genomen in de Agora waar elke burger heen kon totdat het gebouw vol was.

Landschap en natuur

Griekenland ligt in het zuid oosten van Europa en grenst aan Albanië, Bulgarije, Turkije en Macedonië. Meer dan ongeveer 2000 eilanden gelegen in de Ionische zee en de Egeïsche zee behoren tot Griekenland. Het vaste land van Griekenland heeft kliffen aan de kustlijn en in het binnenland bergen, kloven en rotsen. De wetlands (aan de oevers van het stymfaliameer) worden gebruikt voor landbouw, deze gebieden zijn tevens rijk aan vogels en planten. In Griekenland komen meer dan 6000 bloeiende planten voor en vele daarvan zijn nergens anders ter wereld te vinden. De olijfgaarden vindt u overal in Griekenland op beperkte hoogte.

De Griekse taal

De Griekse taal is waarschijnlijk de oudste taal van Europa. Grieks word gesproken sinds het einde van het 3e millennium voor Christus. Het was de taal van de klassieke Griekse literatuur en van de Christelijk bijbel. Momenteel is het de officiële taal van Griekenland en Cyprus, en wordt de taal gesproken door ongeveer 15 miljoen mensen.

Het weer in Griekenland

De lente en het begin van de zomer is de beste tijd om Griekenland te bezoeken. De meeste hotels zijn dan ook gesloten in de winter. Vanaf april tot midden juni is het weer nog niet zo warm en zeer geschikt voor het bezoeken van oude steden zoals Athene. De heetste maanden zijn juli en augustus, het kwik kan dan stijgen tot 50 graden.

De meeste regen valt in de maanden november tot en met februari. In de wintermaanden kan het erg koud worden in de hooglanden, de kans op sneeuw is dan ook groot. Wist u dat u op Mount Parnassos ten noord westen van Athene in de winter kan skiën? De Griekse eilanden hebben droge en warme soms hele hete zomers maar regenachtige winters.

Reistips Griekenland

In Griekenland kunt u zich heerlijk ontspannen en genieten van de cultuur. Echter raden wij u wel aan om iets te weten over Griekenland voor u op vakantie gaat. Als u iets cultureels wilt gaan doen zorg dan dat u op de hoogte bent van de beste reistijd en als u een excursie wilt gaan doen boek deze dan op tijd.

Een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart is verplicht. U heeft geen visum nodig. De munteenheid in Griekenland is de euro. In Griekenland kunt u bijna overal betalen met uw Europese pinpas en of creditcard. Let wel op dit voor de grotere steden geldt, in de kleine dorpen kunt u wel uw reischeques verzilveren bij een reisbureau of autoverhuurbedrijf. Vliegen is de makkelijkste en snelste manier om in Griekenland te komen. Er zijn luchthavens in Athene en Thessaloniki, op Kreta, Rhodos en Corfu.

Deze pagina’s vind je vast ook interessant:
Athene
Rhodos
Kreta
Lesbos
Thessaloniki