Informatie Engeland

Engeland staat al vanaf de Romeinen in de eerste eeuw na Christus bekend om een lange en rijke historie met een lange rij koningen, koninginnen en oorlogen. Dit vindt u dan ook terug in de vele historische plekken die het land rijk is, waaronder de Tower of London, Stonehenge en veel prehistorische plaatsen. Van Londen, de hoofdstad van Engeland tot Oxford, met haar wereldberoemde universiteit en bijvoorbeeld Liverpool dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst terug te vinden is.

Of u nou liever een stedentrip maakt naar Londen, gaat wandelen in de heuvels bij Wales of gewoon een rondreis door heel Engeland wilt maken, u kan er van op aan dat er genoeg te zien en te beleven is in Engeland!

Culturele gewoontes

In de geschiedenis van Engeland treffen we enkele van de meest beroemde schrijvers, musici, wetenschappers en voetballers aan. Namen als Darwin, Shakespeare en de Beatles geven al aan dat er sprake is van een rijke cultuur. Voeg daar de schrijfster van Harry Potter, J.K. Rowling aan toe en we hebben een klassieke en ook moderne cultuur gevonden.

Fish ’n Chips
Wat mensen vaak weten over de cultuur in Engeland, is dat de mensen enigszins gereserveerd overkomen. Maar dit is niet geheel juist. Juist de beleefdheid van de Engelsen spreekt namelijk voor hen, inclusief een goed gevoel voor humor.

Verder heeft de bevolking in Engeland net als in Nederland een grote hoeveelheid verschillende afkomsten. Enerzijds afkomstig uit landen waar Engeland voorheen koloniën had, zoals een aantal landen in Azië. Dit maakt dat er in ieder geval geen sprake is van één enkele cultuur in het land.

Een typische eigenschap die wel als ‘Engels’ bekend staat, is het eten in Engeland. Zo zijn ‘fish and chips’ een typische snack zoals we in Nederland een ‘patat met’ kennen. Het ontbijt, met ei, spek, worstjes en gefrituurd brood hoort ook thuis in het rijtje typische maaltijd in Engeland.

Ook vormen ‘pubs’ een vast onderdeel van de Engelse cultuur. Gemiddeld genomen geopend van 11 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds, zijn er vaak twee gedeeltes in pubs. Het ene deel vrij rumoerig en het andere deel rustig en soms voorzien van een tuin waar ouders met kinderen kunnen zitten.

In plaats van een fooi wordt vaak gevraagd of de persoon achter de bar (er is zelden spraken van obers die aan tafel bedienen) zelf iets te drinken wil.

Landschap en natuur

Het landschap in Engeland is zeker de moeite waard. De grote verschillen tussen de regio’s maken wel dat u goed moet bedenken waar u het liefst van gaat genieten tijdens uw vakantie. Zo zijn er namelijk ‘North country’, ‘Midlands’ en het ‘Heart of England’ en daarna nog het zuiden, onderverdeeld in ‘South West’ en ‘south East’.

Hieronder volgen kort de meest opmerkelijke kenmerken van de verschillende regio’s.

Noord Engeland – North Country
Met prachtige steden zoals o.a. York, Liverpool en Manchester is het noorden van Engeland met de vele meren en nationale parken zeker een aanrader. O.a. Hadrian’s Walle en diverse Werelderfgoedlijst locaties in combinatie met kastelen en kleine vissersdorpjes bieden u een uitje waar u nog lang aan terug zult denken. Het oosten en westen in dit deel worden gescheiden door het Penninisch Gebergte, the Pennines.

Aan de westkant ligt het Lake District dat zeer populair is onder toeristen is, met o.a. het Lake District National Park. In dit park vindt u de hoogste berg van Engeland, namelijk Scafell Pike. N.B. een ‘national park’ in Engeland betekent dat er zorg voor wordt gedragen door de overheid, maar niet dat het onbewoond is. Imposante kliffen vinden we aan de oostkust in North York Moors. Dit nationale park is verdeeld in groene velden en paars bruine heide landschapen. Heerlijk om te wandelen.

Midden Engeland – Wales, Heart of England, East Midlands & East of England
De vruchtbare grond in het oostelijke deel van dit gebied maakt dat er veel landbouw te vinden is. Het gebied staat bekend om veen landschap, moerassige grond en glooiende heuvels. De diverse natuurparken in deze regio’s zijn met nadruk geschikt voor het bekijken van o.a. vogels. Aan de oostkust zijn ook mooie stranden en kleine vissersdorpjes een trekpleister voor vakantiegangers.

Zuid Engeland – South West & South East
In het zuiden van Engeland vinden we veel gebieden met kalksteenheuvels, die zeer populair zijn onder wandelaars vanwege de kilometer lange wandelpaden die er te volgen zijn. Meer dan 3000 kilometer ligt er voor u klaar. Het zuiden is relatief dunbevolkt op de reeks kustdorpjes na en voor een vakantie in de natuur bent u hier aan het juiste adres. De uitzichten en de kustlijn zijn aan te raden, zeker met de afgelegen kloven en indrukwekkende kalk kliffen.

Een voorbeeld van een populaire bezienswaardigheid in South West Engeland is de Stonehenge.

De Engelse taal

Het Engels is als taal op Chinees en Spaans na de meest gesproken taal ter wereld en één van de 6 officiële talen van de Verenigde Naties.

Opmerkelijk is wel dat het Brits Engels, dat in Engeland gesproken wordt, afwijkt van het Amerikaans en Australisch Engels. Zo zijn uitdrukkingen als ‘Howdy’ en ‘Hey mister’ niet zozeer taalkundig fout, maar worden wel als onbeleefd beschouwd.

En dan zijn er nog woorden als trousers (broek) die in het Amerikaans gebruikt worden, terwijl in het Engels weer pants gebruikt wordt. Dit geldt ook voor spelling, zoals bij onderstaande woorden:

Engels – Amerikaans:

colour – color
kilometre – kilometer
traveller – traveler

Daarnaast zijn er ook in de verschillende delen van Engeland diverse accenten te vinden. Zo komt het Cockney accent veel voor in Londen en wordt Scouse juist weer in Liverpool gebruikt. De accenten kunnen zo zwaar zijn, met name richting het noorden, dat u zich afvraagt of er nog wel Engels wordt gesproken. Op vakantie in Engeland kunt u er echter gerust gebruik maken van uw eigen Engels accent, dat wordt goed begrepen.

Het weer in Engeland

Het weer in Engeland is een populair onderwerp van gesprek, aangezien het zo onvoorspelbaar en variabel is. Op vakantie in Engeland is het dus verstandig om op alle weer soorten voorbereid te zijn. Met een gematigd klimaat komen de winters in Engeland meestal niet onder -10 graden Celsius en in de zomer niet boven de 30 graden Celsius. Het noorden van Engeland is hierin wel het koelst en heeft ook de grootste kans op sneeuw in de winter. Het zuiden is wat dat betreft een stukje warmer en hier komt sneeuw in de winter dan ook niet regelmatig voor. Bent u van plan richting Wales te reizen, dan moet u wel rekening houden met een grotere kans op regen dan in de rest van het land.

Reistips Engeland

Engeland is dankzij het uitgebreide spoornetwerk goed per trein te bereizen, zeker om te genieten van het mooie landschap dat vaak dunbevolkt is. Het reizen per trein is overigens niet heel goedkoop. Bent u op zoek naar de meest betaalbare oplossing dan worden bussen aangeraden.

Voor wandelaars is Engeland het vakantieland bij uitstek, want de vele kilometers wandelpaden door het glooiende landschap zijn vrij toegankelijk en zelfs toegang over privé terrein via deze paden mag u niet verboden worden volgens de wet. Voor wat betreft de afstanden, deze worden in Engeland aangegeven in miles en yards. Één mile is 1.6 kilometer en één yard is 0,9 meter.

Het betaalmiddel in Engeland is de Sterling Pound en er zijn briefjes van 5, 10, 20 en 50 pound. Betaalautomaten zijn overal beschikbaar en als u geld wilt wisselen is het zeker in steden als Londen verstandig om even goed rond te kijken naar de verschillende tarieven die gehanteerd worden.