Informatie München

Na Hamburg en Berlijn de grootste stad van Duitsland en al sinds 1503 de hoofdstad van Beieren, dat is München. München is op z’n minst bekend om het eten en favoriete drank, namelijk bier. Veel van de traditionele brouwerijen exporteren dan ook wereldwijd hun merken.

Qua uitstraling is München hoe dan ook te omschrijven als ‘gezellig’, dankzij het feit dat het veel van de provinciale charme door de jaren heen heeft weten te behouden. Vandaar dat het Oktoberfest er ook ieder jaar weer duizenden bezoekers naar toe weet te trekken.

Bezienswaardigheden München

Gebouwen

Residenz
Aan de rand van de oude stad van München ligt de Residenz, voorheen het koninklijke paleis van de adel in Bavaria. Vandaag de dag vindt u er één van de betere museums op het gebied van binnenhuis architectuur. U vindt er 130 kamers met antieke meubelen, kunst en wandkleden die verscheidene kunst stromingen beslaan, van Barok tot Rococo.

Frauenkirche
De katholieke onze lieve vrouwe kerk is hét kenmerk van München en is dan ook de grootste kerk in de stad. Er kunnen wel twintigduizend mensen in! In combinatie met het gemeentehuis bepaalt de Frauenkirche grotendeels het aangezicht van de stad en is dan ook een handig middel om u te oriënteren op citytrip in München.Van boven in de torens heeft u een schitterend uitzicht over de stad en op de Alpen.

Pleinen

Marienplatz
Bezienswaardigheden München, het klokkenspel op de Marienplatz Dit mooie plein in het hart van het oude centrum is waar u het gemeentehuis vindt en het bijbehorende klokkenspel. De figuren in de klok komen in beweging om 11 uur ’s ochtends en om 12 uur, een leuk gezicht, mocht u in de buurt zijn. Ook vindt u hier de Mariensäule, de kolom met daar bovenop het gouden beeld van de maagd Maria.

Monumenten

Herdenkingsplaats Dachau
Het concentratiekamp Dachau, dat een paar kilometer ten noordwesten van München ligt, was één van de eerste kampen tijdens de Tweede Wereldoorlog en diende dus ook als voorbeeld voor volgende kampen. Vandaag de dag is dit kamp te bezoeken om een indruk te krijgen van wat er zich af heeft gespeeld en inzicht te krijgen in de geschiedenis van het kamp.

Wat te doen in München

Winkels

Neuhauserstrasse
Net zoals de Kaufingerstrasse in München, kunt u aan de Neuhauserstrasse uitstekend winkelen. U vindt er de grote winkelketens waar u uren door kunt brengen en ook warenhuizen.

Maximilianstrasse en Theatinerstrasse
Voor de meer exclusieve winkels en haute couture in München begeeft u zich op Maximilianstrasse en Theatinerstrasse. Aan design kleding zeker geen tekort!

Parken

Englischer Garten
Leuke dingen om te doen in het centrum van MünchenSlechts enkele straten van de Residenz ligt de Englischer Garten. Het park heeft een oppervlakte van bijna vier vierkante kilometer en heeft dus ook genoeg te bieden. Van wandelroutes tot lekker varen in het meer. Ook kunt u er terecht bij één van de biertuinen.

Musea

Kunstareal
Ten westen van de Englischer Garten liggen drie musea die behoren tot de Kunstareal die ook aan te raden zijn tijden uw uitje in München. Met kunst en schilderwerken uit verschillende kunstperiodes vullen de drie musea elkaar prachtig aan.

Alte Pinakothek
De Alte Pinakothek is één van de oudste kunst gallerijen in de wereld en u kunt er één van de grootste Rubens collecties bekijken. Het totale aanbod bestaat uit meer dan 800 meesterwerken van de middeleeuwen tot het einde van de 18de eeuw.

Neue Pinakothek
De kunst en beelden in de Neue Pinakothek is van het eind van de achttiende eeuw tot het begin van de twintigste eeuw. Wellicht kent u de naam Friedrich of anders zeker één van de Franse impressionistische schilderijen in dit museum.

Pinakothek der Moderne
Dit is het grootste museum voor moderne kunst in Duitsland, en dus is er kunst uit de twintigste eeuw te bekijken. Naast schilderijen en beelden vindt u hier ook nog eens video en fotografie.

Uitstapjes

In München lijkt altijd wel een feest te zijn. Van Fasching (carnaval) aan het begin van het jaar tot het Frühlingfest en natuurlijk het Oktoberfest. Plant u uw vakantie eens tijdens een evenement en u zult de tijd van uw leven hebben.

Viktualienmarkt
Vlakbij het Marienplatz in München wordt dagelijks de Viktualienmarkt gehouden, met veel vers en regionaal eten. Van kruiden tot bergen groenten en fruit, laat u op uw uitstapje in München eens verrassen door de lokale cuisine.

Hofbräuhaus
Uw stedentrip naar München is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan één van de bekendste bierhuizen ter wereld, het HofBräuhaus. Gebouwd in 1589, is het vandaag de dag nog steeds een plek waar u van de typische muziek en gezelligheid van Bavaria kan genieten.

Starnberger See
Op een kleine 30 kilometer van München, te bereiken met de auto én per trein, vindt u in het prachtige Bavarische landschap Starnberger See. Dit meer is onder de lokale bevolking favoriet om te zwemmen of een bootje te huren. Met uitzicht op de Alpen.