Informatie Hamburg

Deze hanzestad in het noorden van Duitsland; Hamburg is de op één na grootste stad van het land, met één van de grootste havens van Europa. De stad wordt gekenmerkt door op z’n minst zoveel water als bijvoorbeeld Amsterdam door de drie rivieren die door de stad lopen. De Elbe, de Alster en de Bille worden aangevuld met een grote hoeveelheid kanalen en benadrukken het maritieme imago van de stad.

Ook op andere vlakken zou u Hamburg kunnen vergelijken met onze eigen hoofdstad. Neem de vele museums, een bruisend uitgaansleven en zelfs een eigen variant van ‘de wallen’. Gaat u vooral in de lente naar Hamburg, zodat u enerzijds van mooi weer kan genieten en anderzijds de drukte kan vermijden. Er is zeker genoeg leuks te doen!

Bezienswaardigheden Hamburg

Gebouwen

Rathaus
Bezienswaardigheden Hamburg, bezoek eens het Rathaus van de stadHet is altijd de moeite waard om het Rathaus in Hamburg te bekijken. Met 647 versierde kamers mag dit stadhuis van zandsteen namelijk gerust indrukwekkend genoemd worden. U bent dan ook gelijk op de juiste plek voor een bezoekje aan de Rathausmarkt.

Chilehaus
Dit gebouw met de uitstraling van een schip is één van de kenmerkende gebouwen voor Hamburg. Het gebouw is beroemd geworden door de vorm van het gebouw en vanwege het feit dat er bijna vijf miljoen bakstenen in zijn verwerkt.

St. Michaelis
Deze kerk, gebouwd in barokstijl, liefkozend ‘Michel’ genoemd door de inwoners van Hamburg is gebouwd in de 17de eeuw. Het witte en goude interieur biedt ruimte aan wel drieduizend mensen en als u naar de top van deze bezienswaardigheid van 132 meter weet te klimmen, heeft u een prachtig uitzicht van Hamburg en de haven.

Wat te doen in Hamburg

Winkels

Mönckebergstrasse
Er is veel te doen in het centrum van Hamburg, van shoppen tot in het park wandelen Om lekker te shoppen in Hamburg, moet u richting de Mönckebergstrasse. Deze boulevard heeft vrijwel iedere shopaholic wat te bieden. Vanaf het begin van de straat, waar de St. Petri kerk te vinden is, tot het eind is dan ook gevuld met kledingwinkels, boekenwinkels, kadowinkels en meer. Daarnaast is er in de vele zijstraten ook nog een hoop te beleven.

Alsterarkaden
De Alsterarkaden is waar u moet zijn voor de meer exclusieve winkels en tegelijkertijd een schilderachtige omgeving, met winkelgalerijen aan het water alsof u in Venetië bent. ‘S avonds worden de gebouwen en galerijen aan het water versiert door warme verlichting en ook voor uitstekende restaurants bent u hier aan het juiste adres.

Parken

Planten und Blomen
Wilt u bijkomen van een stadswandeling of van uw shopervaring, bezoek dan zeker Planten und Blomen. Met een botanische tuin en de grootste japanse tuin in Europa is dit park een veilige haven in de drukte van de stad. ’s Zomers kunt u er genieten van gratis water en licht concerten en diverse festivals die in het park gehouden worden. Kom zelf ervaren waarom duizenden bezoekers zich hier graag even terugtrekken.

Stadtpark
Het Stadtpark is het op één na grootste park van Hamburg en beschikt over een meer waar u in kan zwemmen in de zomer. Aan te raden is ook het Planetarium in het park waar ook concerten worden gehouden. Of u nou wilt picknicken of liever bruin bakt in de zon, het is in het Stadtpark mogelijk.

Alsterpark
Het Alsterpark is gelegen aan de westkant van het Alstermeer. In combinatie met het water is het een fijne plek om te joggen, maar ook om lekker te skaten of te wandelen. Ook kunt u er bij één van de café’s genieten van een verkoelend drankje terwijl u lekker ‘mensen kijkt’ in het park.

ÖjendorferPark
Het derde park van Hamburg qua formaat en bestaand sinds 1958. Op de 143 hectare van dit park kunt alles doen van pony rijden tot skiën in de winter. Ook voor een potje midgetgolf bent u hier welkom.

Musea

Museum für Hamburgische Geschichte
In het Hamburgmuseum krijgt u de geschiedenis van deze mooi stad voorgeschoteld in de vorm van schaalmodellen van de o.a. de haven en ook reconstructies van kamers en verblijven die een belangrijke rol hebben gespeeld.

Ballinstadt Auswanderermuseum
Dat miljoenen emigranten vanaf Hamburg zijn vertrokken naar de ‘Nieuwe wereld’ is prachtig te zien in het belevenismuseum Ballinstadt. Hier wordt de uitdagende reis van deze emigranten nagebootst en u kunt de oorspronkelijke hallen bwonderen en bijvoorbeeld uw eigen familiewortels uitpluizen in de oorspronkelijke passagierslijsten.

Hamburger Kunsthalle
De Kunsthalle in Hamburg heeft in haar collectie genoeg meesterwerken om u te fascineren tijdens uw bezoek. Rembrandt, Ruisdael, Rubens en ook diverse Duitse meesters zijn hier terug te vinden in de 700 jaar aan Europese kunstgeschiedenis. Oud en modern, voor elk wat wils.

Uitstapjes

Haven
Een uitje naar de haven van Hamburg is zeker een must. Met de oude panden en de moderne havenomgeving beïnvloedt dit namelijk tot de dag van vandaag het leven in de stad. Een interessant onderdeel van de haven is verder Speicherstadt waar u inzicht krijgt in de oude handelsmethodes. Het is het oudste opslagcomplex ter wereld met smalle torens waar ook de naam vandaan komt. De gebouwen, bruggen en kanalen krijgen daarnaast iets mystieks wanneer ze in de avond verlicht worden.

Tierpark Hagenbeck
Deze dierentuin in Hamburg is ook zeker de moeite waard met apen, kamelen en vele andere dieren. Deze dierentuin in Hamburg is zo ontworpen dat de leefomgeving van de dieren zo goed mogelijk is nagemaakt van hun oorspronkelijke leefomgeving. Voor kinderen zijn er diverse speeltuinen en een fort om in rond te klimmen en klauteren.

Reeperbahn
Reeperbahn is het beruchte prostitutiegebied en is net als in Amsterdam een populaire bezienswaardigheid voor toeristen. De naam is afkomstig van de touwmakers die hier vroeger zaten en vandaag de dag is het een felverlicht vol van barretjes, café’s en erotisch vermaak.