Informatie Berlijn

Berlijn heeft ondanks een onstuimige verleden vandaag de dag weer echt de uitstraling van een ‘hoofdstad’ zoals u mag verwachten tijdens uw vakantie.

Gelegen in het noordoosten van Duitsland, heeft deze miljoenenstad nog steeds veel groen weten te behouden in de vorm van parken en wandelpaden. Daarnaast is er veel aandacht uitgegaan naar het behouden van historische elementen in de stad, om voor toeristen echt een culturele bestemming te zijn.

Bezienswaardigheden Berlijn

Gebouwen

Berliner Dom
De Berliner Dom is van binnen prachtig versierd met o.a. een indrukwekkend orgel en hoofdaltaar. Daarbij is het een bijzondere bezienswaardigheid vanwege de graftombe bestaande uit tientallen sarcofagen van het Hohenzollern geslacht.
Brandenburger tor

de Brandenburger Tor
De Brandenburger tor is een prachtige poort en verreweg de meest beroemde bezienswaardigheid in Berlijn. Het ontwerp is op basis van de toegangspoort tot het Acropolis in Athene en heeft meerdere oorlogen overleegd. Tijdens het bestaan van de Berlijnse muur werd het een teken van verdeeldheid en is vandaag de dag weer een symbool van eenheid.

Kaiser Wilhelm kerk
De Kaiser Wilhelm kerk in Kurfürstendamm is een symbool voor vrede en verbroedering en voor de vastberadenheid van de stad Berlijn om zich weer te herstellen sinds de Tweede Wereldoorlog.
Reichstag De Reichstag is het gebouw waar het Duitse parlement gevestigd is en met de prachtige glazen koepel een steeds meer populaire bezienswaardigheid. Het mooie aan dit gebouw is hoe het nieuwe overheidsgebouw in relatie staat met de historische Reichstag.

Hackesche Höfe
De Hackesche Höfe is een groep hofjes over hoven zo u wilt die samenhangen in één groot complex. Het volledige complex werd aan het einden van de 18de eeuw, begin 19de eeuw gebouwd en doet dienst als plek voor kantoren, fabrieken en appartementen tegelijk.
Rotes Rathaus

Het stadhuis van Berlijn, het Rotes Rathaus, kunt u niet missen tijdens uw trip naar Berlijn. Op loopafstand van de TV toren en ten noordwesten van Alexanderplatz vindt u voor het stadhuis ook nog eens één van de mooiste fonteinen van Berlijn, met daarop een beeld van Neptunus. Het stadhuis was deels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en is sindsdien prachtig gerestaureerd.

Pleinen

Alexander Platz
Alexander Platz is een van de populairste pleinen in Berlijn, dat na een bezoek van Alexander haar naam wijzigde van Ochsenmarkt naar Alexander Platz. Het ligt in het centrum van Berlijn en biedt als bezienswaardigheid de TV toren en verder een hoop gezelligheid met zowel inwoners van Berlijn als toeristen die op het plein bijeenkomen. Op Alexanderplatz vindt u ook de fontein van Völkerfreundschaft, oftewel de fontein voor Vriendschap tussen volkeren.

Winterfeldplatz
Winterfeldplatz is één van de grote pleinen in Berlijn waar u een markt aantreft met goederen die u vrijwel nergens anders aantreft. Handgemaakte kleding met mooie ontwerpen en kleuren en bijvoorbeeld zelfgemaakte jam behoren tot het aanbod. Daarnaast is het handige plek om even wat te eten te halen tijdens uw stadswandeling door Berlijn. Bezienswaardigheden Berlijn – Omhoog

Monumenten

De muur
Sinds de val van de muur in 1989 zijn de overblijfselen voor toeristen een waar bedevaartsoort geworden, in een zoektocht naar stukjes geschiedenis. Het langste nog bestaande deel van de muur is de East Side Gallery dat met 106 schilderijen versierd is.

TV toren
De Tv toren van Berlijn, van wel 365 meter hoog kunt u ook bezoeken tijdens uw verblijf in Berlijn. Met twee verdiepingen die toegankelijk zijn voor het publiek, een uitzichtdek en het draaiende restaurant bovenin. Een mooier vergezicht zult u nergens vinden.

Wat te doen in Berlijn

Winkels

Kurfürstendamm – Tauentzienstraße
De Kurfürstendamm en daaropvolgende Tauentzienstraße zijn zeer populair onder het winkelend publiek vanwege de aanwezigheid van internationale merkwinkels zoals H&M en Zara. De handige locatie op een rij naast elkaar, maakt het shoppen natuurlijk enkel nog makkelijker.

Adenauerplatz
Vanaf de Adenauerplatz vindt u wat meer exclusieve merken zoals Yves Saint Laurent. Dit gebied is dan ook iets minder druk dan het eerdergenoemde Kurfürstendamm.
Wilmersdorferstraße

In het gebied rondom de Wilmersdorferstraße vindt u onder andere grote winkelcentra, maar ook specialiteitenwinkels.
Oude centrum van stadsdeel Spandau

In het oude centrum van het stadsdeel Spandau in Berlijn kunt u uitstekend wandelen van winkel naar winkel. Met leuke boetiekjes en een bijzondere sfeer is winkelen in dit stadsdeel zeker aan te raden.

Parken

Tiergarten
Het grootste park van Berlijn en een samenkomst van natuur en ontspanningsmogelijkheden, ook voor de inwoners van Berlijn zelf. Iedere zomer zult u hier ter plekke meemaken hoe het park omgetoverd wordt tot één grote barbecue en gezelligheid. Temidden van het park treft u de beroemde Siegessäule, de overwinningszuil, aan. Het gouden beeld bovenop is de godin Victoria en is het symbool van de stad.

Aan de zuidkant van het park vindt u de oudste dierentuin van Duitsland, de Zoologischer Garten

Zoologischer Garten
De grootste dierentuin van Duitsland en één van de grootsten ter wereld, met tienduizenden dieren en duizenden soorten. Zeker een bezoekje waard tijdens uw wandeling door Berlijn.

Pfaueninsel
Letterlijk ‘pauwen eiland’, is een tuin en park met een rozentuin en een groot aantal pauwen die op het eiland wonen. Het eiland is enkel per pond te bereiken en een bezoekje zal de romanticus in u zeker weer naar boven halen.

Treptower Park
Ten zuiden van het centrum van Berlijn vindt u het Treptower park. Het is behalve een park ook een gedenklocatie voor de gevallen Sovjetsoldaten, waarvan er 5000 begraven liggen. Een indrukwekkend kunstwerk om mee te hebben gemaakt, met beelden van een huilende ‘moeder Rusland’, knielende soldaten en omringd door sarcofagen.
Wat te doen in Berlijn – Omhoog

Musea

Museumsinsel, UNESCO Werelderfgoed locatie
In het hart van de stad Berlijn vindt u het Museuminsel, een eiland met daarop 5 indrukwekkende musea. U snapt dat de dicht bij elkaar gelegen musea een enorme aantrekkingskracht hebben op zowel de inwoners van Berlijn zelf als op toeristen op vakantie.
Altes Museum Berlin

Met indrukwekkende kolommen die de voorzijde van het gebouw versieren, is dit het eerste museum dat op het eiland gebouwd werd. U vindt er Romeinse, Griekse en Etruskische kunst.

Alte Nationalgalerie Berlin
Bezoek één van de vele bezienswaardigheden in Berlijn, de Dom BerlijnDit museum, dat qua uitstraling veel weg heeft van een oude tempel is na ernstige beschadigingen gedurende de Tweede Wereldoorlog volledig gerenoveerd. In het museum vindt u vele 19de eeuwse schilderijen en beelden van o.a. Renoir, Degas en Rodin.

Bode Museum Berlin
Ogenschijnlijk gebouwd in het water, is het Bode Museum bekend om de vele beelden en de enorme muntencollectie die er tot de vaste tentoonstelling behoren.
Pergamon museum Berlin

Eigenlijk drie museums in één, met Klassieke antiquiteiten, kunsten uit het oude verre oosten en Islamitische kunst. Het Pergamon museum is één van de populairste musea op het eiland, o.a. dankzij de reconstructies van archeologische vondsten.

Neues Museum
Het Neues Museum is sinds 2009 weer open na lange verbouwingen en huisvest veel Egyptische werken, waaronder het borstbeeld van de Egyptische koningin Nefertiti.

Uitstapjes

Potsdam
Ten zuidwesten van Berlijn ligt Potsdam, waar vroeger de Pruisische koningen hun zomers doorbrachten. Met paleizen zoals Sanssouci en Charlottenhof is een deel van de oorspronkelijke ‘koninklijke’ sfeer nog te proeven. Natuurlijk ontbreken bij de kastelen ook de prachtige tuinen niet. Een lust voor het oog.
Daarnaast vindt u in Potsdam het Holländisches Viertel, de Nederlandse wijk, waar u tot wel 150 huizen aantreft die in Nederlandse stijl zijn gebouwd.
Müggelsee

Müggelsee is het grootste meer in Berlijn en is te voet te bereiken vanaf het Treptower park. Heerlijk om te wandelen, te fietsen en om in de zomer in te zwemmen.