Informatie Duitsland

Dat Duitsland in 2008 weer het land was dat door de meeste Nederlanders bezocht werd, geeft in ieder geval goed weer dat het een land is dat voor een diversiteit aan toeristen geschikt is. Het op 3 na grootste land van Europa is dan ook waar u o.a. het Zwarte Woud vindt. Dit gebied van bergen, watervallen en bossen in het zuidwesten van Duitsland is een favoriete vakantiebestemming voor wandelaars en skiërs.

Huizen in TrierOok de Alpen zijn een veelbezochte vakantieregio in Duitsland. Met schilderachtige dorpen en sprookjesachtige kastelen tegen een achtergrond van besneeuwde bergen, tsja, wie kan het eigenlijk weerstaan. Wist u trouwens dat de stad Trier de oudste stad van Duitsland is? Het was één van de onderdelen van het Romeinse Rijk, waar u het bewijs nog van terug vindt in verbazingwekkende ruïnes.

Culturele gewoontes

Een goed advies is in ieder geval om alle stereotypen te vergeten en eerder te kijken naar hoeveel Nederlanders gemeen hebben met onze oosterburen. De direct manier van communiceren bijvoorbeeld. Recht voor z’n raap en niet om de hete brij draaien dus!
Een typisch Duits trekje is wel de nauwkeurige manier waarop er in de keuken afval gesorteerd wordt. Ook punctualiteit valt niet te ontkennen. Tradities staan hoog in het vaandel met bijvoorbeeld het Oktoberfest, het grootste (bier) festival ter wereld. Naast biertenten biedt het festival ook circus optredens, parades en live bands. Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gevierd. Net zoals in Nederland is het carnaval ook een populair feest voor de Duitsers zelf.

Landschap en natuur

Als één van de grootste landen van Europa, heeft wat betreft landschap en natuur een enorme diversiteit te bieden. Van de kustgebieden aan de Baltische kust tot de berggebieden in de Alpen, eigenlijk is er voor iedere liefhebber wel wat te vinden. Aan de grens met Nederland is het landschap redelijk vlak maar gaat u verder naar het binnenland, bijvoorbeeld richting Frankfurt, dan zult u al snel ondervinden dat het landschap vrij heuvelachtig wordt. Ook komt u zo steeds dichter bij het groene hart van Duitsland, met het Thüringse Woud en bijbehorend gebergte. In Beieren in het zuiden van het land vindt u het Zwarte Woud en de befaamde Alpen. Het noorden van Duitsland staat meer bekend om de kliffen en de kust die bestaat uit heerlijke zandstranden.

De Duitse taal

De Duitse taal wordt wereldwijd door zo’n 100 miljoen mensen gesproken en de variant die we internationaal kennen als Duits is afkomstig van een regionaal dialect. Uiteraard zijn er vandaag de dag ook nog diverse dialecten hoorbaar. Op vakantie kunt u zowel met Duits als met Engels goed terecht, met als enige uitzondering het oosten van Duitsland. Hier is engels nog minder standaard dan in de rest van het land.

Het weer in Duitsland

Het weer in Duitsland, prachtige herfstkleuren in de natuurHet klimaat in Duitsland is bijna even divers als het landschap, maar echte extremen in temperatuur zijn zeldzaam.

In het westen is het in de winter minder koud dan aan de oostgrens, waar de temperaturen zeker onder het nulpunt komen. Aan de westkant van Duitsland kunt u temperaturen verwachten zoals die in Nederland.
Gedurende de zomer liggen temperaturen gemiddeld tussen de 20 en 30 graden en ook het regenachtige wat we in Nederland kennen, is typerend voor het Duitse weer. Net als tijdens uw vakantie in Nederland is het dus verstandig om zowel warmere kleding als regenkleding mee te nemen.

Reistips Duitsland

Op vakantie in Duitsland is zowel via trein als met de auto erg goed te doen. Het spoorwegnetwerk gaat van en naar vrijwel iedere grote stad en de kosten zijn te overzien. Gaat u met de auto dan is het mogelijk om u snel te verplaatsen, dankzij de hogere snelheidslimiet op de Duitse wegen.Hou hierbij wel in de gaten of er files zijn, want u bent tijdens de zomervakantie, maar ook op wintersport niet de enige die voor de Duitse autobahn kiest. Ook moet u onthouden dat er wel degelijk snelwegdelen zijn waar een limiet geldt. Bent u eenmaal gearriveerd op uw vakantiebestemming in Duitsland dan is het ook leuk om u ter plekke eens op de fiets te verplaatsen in plaats van wandelend. Net als in Nederland zijn de fietspaden goed onderhouden en zijn er vele leuke fietsroutes te vinden. Zelfs in de steden is fietsen een snelle manier om bezienswaardigheden te bezoeken en het dagelijks leven in Duitsland écht mee te maken.

Deze pagina’s vind je vast ook interessant:
Berlijn
Frankfurt
München
Hamburg
Stuttgart