Informatie Antwerpen

Antwerpen is een stad met verschillende mogelijkheden, of u nu houdt van kunst, cultuur, architectuur, moderne kust, winkelen of historie.

Antwerpen heeft een historisch centrum met in het midden de onze lieve vrouwe kathedraal. Kleine straatjes met gezellige restaurants en bars zijn typisch voor Antwerpen. Het is een stad met vermaak voor iedereen.

Bezienswaardigheden Antwerpen

Gebouwen

Onze Lieve Vrouwe kathedraal
Bezienswaardigheden Antwerpen, de Onze lieve vrouwe kathedraalHet is de grootste en mooiste gotische kathedraal van België. De kathedraal heeft een toren van 123 meter lang. 169 jaar heeft het geduurd voordat de hele kathedraal klaar was.

De kathedraal is te bezoeken, helaas is er weinig over van het oorspronkelijke interieur. Tijdens de Beeldenstorm zijn de meeste ramen, beelden, en altaren vernield.
Sint Andrieskerk

Deze lutherse kloosterkerk uit de 16de eeuw werd in 1529 ingewijd als parochiekerk. De kerk is van binnen geheel in de barokstijl.

Sint Jacobskerk
Deze gotische kerk uit de 16de eeuw is van binnen geheel gebouwd in barokstijl. Bijzonder aan deze kerk is dat het 23 altaren heeft en een grote kunstcollectie van Rubens, van Balen en Jordaens. Niet heel lang geleden zijn er in de kerk muurschilderingen gevonden uit de 16de eeuw. Bezienswaardigheden Antwerpen – Omhoog

Pleinen

Grote Markt
Wat u zeker niet mag missen tijdens uw bezoek aan Antwerpen, is de Grote Markt. Dit driehoekige plein wordt overschaduwd door het stadhuis en wordt aan twee zijden versierd door gebouwen uit de Renaissance, die in de 19de eeuw gerenoveerd zijn.

Op nr. 7 vindt u het meest indrukwekkende gebouw, met een standbeeld van Sint Joris en de draak. Ook zijn er aan het plein meerdere gezellige café’s te vinden die hun terrassen over het plein uitbouwen.

Groenplaats
De Groenplaats is vooral in de zomer een levendige bedoening, met straat artiesten en natuurlijk vele gezellige Belgische café’s. De Onze Vrouwe Kathedraal torent ver boven het plein uit. Oorspronkelijk was de Groenplaats een begraafplaats, voor het bebouwd en bestraat werd tot de huidige situatie. Bezienswaardigheden Antwerpen – Omhoog

Antwerpen heeft winkel mogelijkheden voor iedereen. Van diamanten, antiek tot design kleding. In het om het centrum vindt u alle bekende winkels.
De bekendste winkelstraat in Antwerpen is de Meyer. Dit is de Kalverstraat van Antwerpen.

Wat te doen in Antwerpen

Winkelen

Winkelen in de Stadsfeestzaal
Halverwege de Mayer vindt u een prachtig gebouw, Stadsfeestzaal, in neoklassieke stijl welke van binnen is omgebouwd tot winkelcentrum. In 2000 is dit gebouw van binnen geheel afgebrand maar na 7 jaar verbouwen is het terug gebracht in de oude stijl. Als u naar binnen gaat en de feestzaal binnenloopt begrijpt u waarom u dit echt moet zien van binnen.

Musea

Rubenshuis
Het huis van Antwerps grootste schilder, Pieter Paul Rubens. Het huis bouwde Rubens in 1610 na zijn bezoek in Italië, waar hij 30 haar heeft gewoond. Er is duidelijk te zien dat hij stijlen uit Italië heeft overgenomen in zijn huis en tuin. De tuin en het portiek zijn nog de enige authentieke restanten uit de 17de eeuw.

De rest van het huis is helemaal nagebouwd zoals het er vroeger stond. Het huis is in tweeën gedeeld, zijn woning met een galerij van zijn schilderen en zijn werkplaats waar hij schilderde. Op beide plekken zijn schilderijen van Rubens, zijn leerlingen en andere bekende kunstenaars te vinden.

Mayer van den Bergh
De ‘parel van Antwerpen’ is een collectie van Fritz Mayer van den Bergh. Alle kunst die hij heeft verzameld in de loop der jaren is nu in zijn oude huis tentoongesteld. Hij had voornamelijk interesse in kunst uit Nederland van de 14de tot 16de eeuw. Wat duidelijk te zien is dat één van zijn favoriete kunstenaars Breugel was. Zijn collectie bestond niet alleen uit schilderijen maar ook uit ivoren beelden, munten, tapijten, boeken en houtsnijwerken.

Uitstapjes

De Ruien
In de middeleeuwen liep er een netwerk aan kanalen die het riool van Antwerpen
vormden. Sinds 2005 zijn deze ruien opengesteld voor publiek. U kunt met een gids een rondleiding krijgen door het ondergrondse stelsel.

Tevens maakt u dezelfde wandeling terug maar dan bovengronds. Ooit al eens willen lopen in een riool? In Antwerpen is dat mogelijk om te doen.

Antwerpse Zoo
Één van de oudste dierentuinen ter wereld. Deze dierentuin is ongeveer 10 hectare groot en heeft 5000 dieren van wel 769 verschillende soorten uit de hele wereld.